Power Apps. Er bestaan veel vragen over deze Microsoft 365 applicatie van Microsoft. Wat is het? Voor wie kan het handig zijn? En hoe kun je het gebruiken? Het antwoord hierop en op nog veel meer vragen over deze software voor het zelf ontwikkelen van apps, lees je op deze pagina.
Iedere organisatie met een licentie kan een Power App maken.
Microsoft beschrijft Power Apps als volgt: “Power Apps is een service voor het bouwen en gebruiken van aangepaste zakelijke apps.”
Power Apps is een onderdeel van Microsoft. Je kunt hiermee, zonder kennis van complexe code, zelf eenvoudig en snel zakelijke apps (laten) ontwikkelen. Power Apps is handig als je, met behulp van een app, bedrijfsprocessen soepeler en efficiënter wilt laten verlopen en er geen geschikte standaard app voorhanden is. Met Power Apps maak je zo’n app dan zelf, zonder code. Dit heeft als extra voordeel dat je gebruikmaakt van de expertise binnen jouw bedrijf.
Met Power Apps kun je in korte tijd apps (laten) maken, delen en integreren binnen je organisatie zonder - of met minimaal gebruik van - code.
Een Power App koppel je eenvoudig aan alle beschikbare Microsoft applicaties, maar ook aan vele andere externe applicaties. Door die koppeling kun je vanuit Power Apps gebruikmaken van de reeds bestaande digitale middelen die je organisatie gebruikt.
Als onderdeel van Microsoft 365 maakt Power Apps eenvoudig verbinding met verschillende applicaties binnen deze suite. Denk aan het volledige Microsoft Power Platform, waaronder Power BI en Power Automate (voorheen Flow) en natuurlijk alle andere applicaties binnen Microsoft 365, Dynamics 365, Azure.
Daarnaast zijn er ook meer dan 200 connectoren voor vele populaire cloud services beschikbaar om mee te verbinden.
Tot slot integreert Power Apps ook met honderden andere externe apps. Dankzij deze eenvoudige onderlinge verbindingen, maak je optimaal gebruik van de software die je organisatie al gebruikt.
Microsoft heeft in oktober 2019 een onderzoek laten doen naar de economische impact van Power Automate en Power Apps. Onderstaande resultaten hebben betrekking op een samengestelde organisatie.
Op basis van interviews bleek:
Het maken van een PowerApp kan enkel online. Wel kun je een Power App (laten) maken die je ook offline kunt gebruiken. De data komt online, zodra het apparaat weer online is.
Voor taken die je voorheen op papier uitvoerde, kun je met Power Apps een app maken en gebruiken. Het inzetten van een passende app heeft een positieve invloed op de productiviteit van je organisatie. Zo kun je bijvoorbeeld in je app een formulier aanmaken met vaste keuzeopties, als dit de enige keuzemogelijkheden zijn. Dit zorgt voor grip, duidelijkheid en snel, overzichtelijk werken.
Een Power App is snel gemaakt dankzij de intuïtieve aanpak. Kies voor nog sneller resultaat met een standaard template, of ontwerp eenvoudig je eigen maatwerk app.
Je kunt de app vervolgens met heel je organisatie delen en met elkaar samenwerken binnen de app. Zijn er veranderingen in de markt, of binnen jouw bedrijf, dan kun je hierop inspelen en de app waar nodig eenvoudig bewerken, of opschalen.
Natuurlijk is het voor veel organisaties prima om te werken zonder app, of met een standaard app. Je kunt werken met losse computerprogramma’s en bijvoorbeeld Word en Excel documenten voor het vastleggen van afspraken en het invoeren van gegevens. Ook kun je veel zaken prima afhandelen per mail.
Het nadeel van werken met losse middelen en afspraken is dat het vaak minder efficiënt is. Daarbij liggen processen minder goed vast en zijn daarmee persoonsafhankelijk en gevoeliger voor menselijke fouten.
Bij het werken met een standaard app kan het nadeel zijn dat je functionaliteiten niet gebruikt, of juist functionaliteiten mist. Ook is er niet voor iedere behoefte een passende app. Tot slot zijn lang niet alle apps van goede kwaliteit en ook lang niet alle standaard apps zijn gebruiksvriendelijk.
Wilde je een paar jaar geleden om bovenstaande redenen een app (laten) ontwikkelen, dan had je geen opties. Men kon enkel een app bouwen op de traditionele manier met code. Deze werkwijze is tijdrovend en daarmee vaak ook duur. Daarbij blijf je dan afhankelijk van duur beheer, of je kunt geen wijzigingen meer aanbrengen. Power Apps lost dit probleem op!
Niet alle bedrijven hebben Power Apps nodig, maar er zijn bedrijven die hier zeker van kunnen profiteren. Welke afwegingen spelen mee?
Met een Power App kun je taken, die je voorheen op papier deed, digitaal oplossen. Bijvoorbeeld door het gebruik van digitale formulieren. Vooral in een organisatie waar meer mensen (samen)werken, kan een app handig zijn. Grote voordelen die genoemd worden over het werken met een passende app zijn bijvoorbeeld het gebruiksgemak, hogere kwaliteit door minder fouten en tijdwinst.
Met Power Apps maak je in korte tijd een eigen app. Je kunt dit ook laten doen door een Power Apps specialist. Tijdens het maken van zo’n maatwerk app kun je gebruikmaken van de kennis binnen je organisatie. De Power App die ontstaat is daarmee volledig toegespitst op de unieke behoeften van je organisatie.
Of een Power App, of meerdere Power Apps handig zijn binnen jouw organisatie, hangt samen met de behoeften. Wellicht bestaat er voor jouw organisatie een mooie en goedkope standaardoplossing.
Voor een kleine, middelgrote, of grote organisatie waarvoor geen goed passende app voorhanden is, kan een Power App een goede oplossing zijn. Vooral omdat je met Power Apps in korte tijd en zonder - of met weinig code - een app op maat kunt (laten) maken. Voor bedrijven die kiezen voor werken met Microsoft 365 is Power Apps de meest logische optie.
Met Power Apps maak je apps voor zowel computer, tablet als mobiele telefoon. Je kunt hierbij gebruik maken van de functionaliteiten die de apparaten bieden, zoals bijvoorbeeld de camera, of locatiebepaling.
Ja, je kunt een app die eerder gemaakt is altijd later (laten) aanpassen.
Met beide softwareproducten kun je snel een app voor bedrijfsoplossingen in elkaar klikken, zonder kennis van code. Beide zijn cloud based en gebruiksvriendelijk.
Van Mendix bestaat enkel een Engelse versie, bij Power Apps kun je kiezen uit een flink aantal talen, waaronder Engels, Nederlands, Duits, Frans, Pools, Chinees en nog veel meer talen. Je kunt ook meertalige Power Apps maken.
Nog een verschil is dat Power Apps werkt op alle besturingssystemen, behalve Linux. Mendix daarentegen werkt op alle besturingssystemen, behalve Mac Os. Werkt je organisatie dus met Macbooks, dan is Mendix geen goede optie.
Beide licenties betaal je per maand. Bij Power Apps kun je maandelijks opzeggen. Bij Mendix teken je voor een jaar.
Power Apps is een Microsoft applicatie, dus kies je als organisatie bewust voor werken met Microsoft 365, dan is Power Apps de meest logische optie.
Zowel met Power Apps, als met Zoho Creator kun je snel apps bouwen zonder kennis van code. Beide zijn gebruiksvriendelijk en doen wat ze beloven.
Van Zoho Creator bestaat enkel een Engelse versie. Power Apps biedt een flink aantal talen, waaronder Engels, Nederlands, Duits, Frans, Pools, Chinees en nog veel meer talen. Je kunt ook meertalige Power Apps maken.
Verder werkt Power Apps op alle besturingssystemen, behalve Linux. Zoho Creator werkt net als Power Apps niet samen met Linux en daarnaast ook niet met Windows Mobile.
Beide licenties betaal je per maand. Bij Power Apps kun je maandelijks opzeggen. Bij Zoho Creator teken je voor een jaar.
Power Apps is een Microsoft applicatie, dus kies je als organisatie bewust voor werken met Microsoft 365, dan is Power Apps de logische optie.
Je kunt kiezen voor een standaard template, of from scratch een eigen app ontwerpen. Power Apps werkt in de basis volgens het drag and drop principe. Dit maakt dat code niet nodig is. Wil je een complexere app? Dan gebruik je in Power Apps functies die enigszins lijken op Excel formules. Organisaties die behoefte hebben aan een complexere app, kiezen vaak voor het uitbesteden van het ontwikkelen van een PowerApp.
Jong, dynamisch en enthousiast.
Veel kennis en ervaring in het brede vakgebied van ICT. Gespecialiseerd in SharePoint en Microsoft 365.